4934 Irving Place,
Pond, MO 63040

+1 (555) 456 3890
info@company.com

Super User
Kategoria:
Definicje
Zapotrzebowanie na energię.
Zapotrzebowanie na energię jest definiowane jako ilość energii zawarta w pożywieniu, potrzebna do zbilansowania wydatku energetycznego, związa-nego z utrzymaniem masy ciała, składu ciała i wszelką aktywnością fizyczną, która zapewni dobry stan zdrowia w długim okresie. Wydatek energetyczny obejmuje także energię potrzebną do optymalnego wzrostu i rozwoju dzieci, do prawidłowego wzrostu tkanek w okresie ciąży oraz produkcji mleka w cza-sie karmienia piersią tak, aby zapewnić dobry stan zdrowia zarówno matce jak i dziecku (1–4). Składowe całkowitego wydatku energetycznego Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expediture, TEE) w ciągu 24 go-dzin jest sumą podstawowej przemiany materii (Basal Energy Expediture, BEE), energii wydatkowanej na aktywność fizyczną (Energy Expenditure of Physical Activity, EEPA), termicznego efektu pożywienia (Thermic Effect of Food, TEF) oraz w rzadziej występujących sytuacjach termogenezy indu-kowanej zimnem (1).Podstawowa przemiana materii (BEE), jest to energia potrzebna do utrzy-mania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu, kiedy organizm znaj-duje się w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej

M. Jarosz, E. Rychlik, A. Cichocka, M. Białkowska228 godzinach snu, po 12–14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po prze-budzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psy-chicznego oraz komfortu cieplnego. Jest główną częścią składową (45–70%) całkowitego wydatku energetycznego (2, 5).Spoczynkowy wydatek energetyczny (Resting Energy Expediture, R EE) obejmuje energię wydatkowaną, kiedy organizm jest w stanie spoczynku, czyli kiedy nie jest wydatkowana energia na żaden wysiłek mięśni. W wielu bada-niach, z praktycznych względów mierzy się spoczynkowy wydatek energe-tyczny zamiast podstawowej przemiany materii.Termogeneza indukowana zimnem oznacza wytwarzanie ciepła w odpo-wiedzi na temperatury środowiska poniżej neutralności termicznej.W ostat-nich dekadach udział termogenezy indukowanej zimnem w TEE zmniejszył się, ponieważ ludzie więcej czasu spędzają w zamkniętych i ogrzewanych pomieszczeniach.Proces przyjmowania pokarmu wymaga energii potrzebnej do trawienia, absorpcji, transportu, przekształcania oraz, kiedy jest to potrzebne, groma-dzenia/przechowywania składników odżywczych. Te procesy metaboliczne zwiększają REE i ten wydatek energetyczny nosi nazwę termicznego efektu pożywienia (TEF). Należy podkreślić, że praca mięśni potrzebna do jedzenia nie jest częścią TEF. Składową całkowitego wydatku energetycznego jest również wydatek energii związany z aktywnością fizyczną (EEPA). Aktywność fizyczna może być zdefiniowana jako każdy ruch wykonywany przez mięśnie szkieletowe, który jest związany z wydatkiem energii. W praktyce, aktywność fizyczną w codziennym życiu dzielimy na wszelkie czynności fizyczne dnia codzien-nego, na przykład: pracę zawodową, przemieszczanie się z domu do pracy//sklepu i z powrotem, przemieszczanie się dzieci do szkoły lub na zajęcia poza-lekcyjne, czynności związane z utrzymaniem porządku w domu, opiekę nad dziećmi i innymi członkami rodziny oraz aktywność fizyczną uprawianą rekreacyjnie, która jest zaplanowana i powtarzana.Poziom aktywności fizycznej (Physical Activity Level, PAL) jest definio-wany jako stosunek całkowitego do spoczynkowego wydatku energetycznego w ciągu 24 godzin i odnosi się do tej części TEE, która wynika z aktywności fizycznej. Termogeneza adaptacyjna jest definiowana jako ciepło, które można dodać lub nie do normalnej termogenetycznej odpowiedzi na pożywienie i/lub zimno w celu lepszego dostosowania wydatku energetycznego do potrzebnego bilansu energetycznego (6, 7). Kilka badań przeprowadzonych w ostatnich latach suge-ruje, że mitochondrialne niezwiązane białka w brązowej tkance tłuszczowej (8, 9) i szkieletowa tkanka mięśniowa u osób dorosłych (6) mogą odpowiadać w największym stponiu za termogenezę adaptacyjną. W normalnych warun-23Energiakach, u osób zdrowych, termogeneza adaptacyjna nie jest znaczącym skład-nikiem TEE.

Super User
Kategoria:
UGX0HQQPWI
 
Białka są podstawowym makroskładnikiem diety człowieka. Są to wielo-cząsteczkowe związki azotowe, składające się z aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi. Pod względem chemicznym, białka składają się z węgla, tlenu, azotu, wodoru, siarki i fosforu. Właściwości i funkcje białek są zależne od ich struktury. Rozróżniamy białka proste składające się głównie z aminokwasów oraz białka złożone, w których oprócz aminokwasów dołą-czane są inne składniki. Większość białek jest polipeptydami zawierającymi od dwóch (dipeptydy), od czterech do dziesięciu (oligopeptydy) i kilkudziesię-ciu lub więcej aminokwasów (polipeptydy) (1).Funkcje fizjologiczneBiałko jest podstawowym, uznanym za kluczowy składnik diety w ocenie zapotrzebowania organizmu człowieka, a to ze względu na jego złożone prze-miany metaboliczne. Wynika to z wielowątkowo uwarunkowanego meta-bolizmu białka, którego specyficzną cechą jest tzw. obrót białka. Obrót jest wyrazem stale przebiegających dwóch procesów: syntezy i rozpadu białek ciała. Ponadto, białka podlegają stałym, intensywnym interakcjom związa-nym zarówno z wpływem innych składników odżywczych, jak i metaboli-zmem energetycznym. Ze względu na to, że zapotrzebowanie na energię jest. Białkanadrzędną potrzebą organizmu, metabolizm białka jest bardzo ściśle z nią powiązany. Przy niedostatecznym dopływie energii z tłuszczów i węglowo-danów dochodzi do wykorzystania białka jako źródła energii, co upośledza gospodarkę białkową.Białka są podstawowymi strukturalnymi i funkcjonalnymi składnikami każdej komórki ciała człowieka. Białka są niezbędne do rozwoju i procesów wzrastania młodych organizmów. Są regulatorami ekspresji genów. Jako bioka-talizatory wchodzą w skład wielu układów enzymatycznych, biorą udział w re -gulacji wielu procesów metabolicznych. Białkami są przeciwciała, mają udział w procesach odporności komórkowej i humoralnej organizmu. Pełnią funk-cje transportujące tlen (hemoglobina), żelazo (transferyna) czy retinol (wita-mina A). Są elementami kurczliwymi mięśni (miozyna, aktyna), biorą udział w naprawie tkanek. Białka uczestniczą w procesach widzenia (opsyna) przeno-sząc bodźce świetlne do zakończeń układu nerwowego. Buforowe właściwości białek decydują o regulacji równowagi kwasowo-zasadowej. Zadaniem białek jest także uzupełnianie stałych strat azotu białkowego związanych z funkcjo-nowaniem organizmu: poceniem, złuszczaniem naskórka, nabłonka przewodu pokarmowego, w nasieniu, w płynie menstruacyjnym, w wydychanym powie-trzu czy ze wzrostem włosów i paznokci (2, 3). Białka są substratami w syntezie wielu hormonów i biologicznie czynnych związków, takich jak adrenaliny i noradrenaliny, hormonów tarczycy tyrok-syny i trijodotyroniny, serotoniny, histaminy. Uczestniczą również w synte-zie ważnych, biologicznie aktywnych związków, takich jak zasady purynowe i pirymidynowe (składniki kwasów nukleinowych i nukleotydów), choliny (składnika fosfolipidów), aminocukrów (składników mukopolisacharydów), porfiryn (hemu), glutationu i kreatyny i wielu innych składników procesów fizjologicznych (1
 
 
Super User
Kategoria:

Kwasy omega-3

maddi bazzocco UhrHTmVBzzE unsplashDefinicjeKwasy tłuszczowe (Fatty Acids, FA) to jednokarboksylowe związki alifa-tyczne różniące się między sobą długością łańcucha węglowego i ilością niena-syconych (podwójnych) wiązań występujących pomiędzy atomami węgla. W zależności od pozycji pierwszego podwójnego wiązania, licząc od węgla terminalnej grupy metylowej (-CH3), który nazywa się węglem omega, roz-różnia się kwasy tłuszczowe należące do rodzin omega-3 (n-3), omega-6 (n-6) oraz omega-9 (n-9). Do najważniejszych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłusz-czowych omega-3 (Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids, LC-PUFA n-3) należy niewątpliwie kwas α-linolenowy (ALA, C18:3 n-3) i kwas dokozahek-saenowy (DHA, C22:6 n-3). ALA jest to 18-węglowy związek z 3 podwójnymi wiązaniami, który jest prekursorem kwasów należących do rodziny ome-ga-3. DHA posiada łańcuch węglowy zbudowany z 22 atomów węgla z 6 nie- nasyconymi wiązaniami.Ze względu na brak w organizmie człowieka układów enzymatycznych zdolnych do wprowadzania wiązań podwójnych w pozycji n-3 i n-6 łańcucha węglowego kwasy, α-linolenowy i linolowy (LA, 18:2 n-6) nie mogą być synte-tyzowane de novo, a ich jedynym źródłem jest dieta. Z tego powodu obydwa ww. kwasy, będące prekursorami rodzin odpowiednio n-3 i n-6, określane są jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) (1)